Wild van reizen!

“Reizen is evolueren.” – Pierre Bernardo

Passie

Mensen hebben de meest uiteenlopende wensen en passies. Sparen voor een iPhone 13, financiële onafhankelijkheid of reizen. Laatst zat een jongeman bij mij aan tafel en hij zat enthousiast te vertellen over zijn laatste reis naar Zuid-Amerika. Van varen door de jungle met schitterende vogels en oogverblindende vlinders tot het spotten van reuzeschildpadden die eitjes leggen op het strand (Playa Grande, Costa Rica).

Wat brengt je hier, vroeg ik hem? Nou ik wil het liefst ieder jaar zo’n mooie reis maken, maar op dit moment ontbreekt het me aan tijd en ook geld. Op dit moment lukt me dat één keer in de 5 jaar op basis van wat ik nu kan sparen, zei hij gefrustreerd.

Op basis van zijn wensen hebben we samen een paar acties ondernomen:

  1. Overleg met zijn werkgever (minder werken en langer verlof)
  2. Prioriteren wat hij echt belangrijk vond

Goede werkgever

De werkgever van deze jongeman wil graag meewerken, want hij functioneert prima. Daarnaast is er krapte op arbeidsmarkt (IT-gerelateerd). In overleg met zijn werkgever kan hij om de 2 jaar een langere periode op vakantie. Hij gaat per week een paar uur minder werken om deze tijd te sparen.

Pay-yourself-first

De volgende stap is berekenen welk bedrag hij voor een grote reis nodig heeft. Daarnaast is zijn uitgavenpatroon gescand en geprioriteerd. De meeste rigoureuze aanpassingen zijn het kleiner en goedkoper gaan wonen en afscheid nemen van zijn eigen auto. Op deze wijze dalen zijn vaste lasten en kan hij meer reserveren. Dit reserveren doet hij direct (pay-yourself-first). Hij is hiertoe bereid omdat hij simpelweg “wild” is van reizen!

Financial wellbeing is maatwerk en dus voor iedereen anders!

P.S. Ben of heb jij ook zo’n goede werkgever 😊?