Waarom MisterBrightside?
Wat levert het op?
Voor de werkgever
Lagere kosten door
Hoger rendement door
Compliance
Voor de werknemer
Rust
Financial wellbeing (geluk) door
Bereiken (financiële) levensdoelen door
Wat is financieel coaching?
Onder financiële educatie of coaching verstaan wij tevens budgetcoaching voor medewerkers. Budgetcoaching is startfase in het traject om medewerkers financieel superfit te krijgen en te houden. Budgetcoaching is het structureren, ordenen, inzicht geven en nagaan van recht(en) op toeslagen. Het doel is balans aanbrengen en houden in de financiële huishouding.
Zekerheid
Als werkgever biedt financiële coaching jouw medewerkers de zekerheid dat ze in bijna alle mogelijke situaties in staat zijn om hun rekeningen te (blijven) betalen en niet voor verrassingen komen te staan. Te denken valt aan situaties zoals:
- Als ik morgen kom te overlijden, hoe heb ik dat geregeld voor mijn naasten?
- Wat gebeurt er als ik (langdurig) ziek wordt, wat gebeurt er met mijn inkomen en hoe kan ik mezelf hier tegen indekken?
- Wat als ik met pensioen ga of zou besluiten om eerder te stoppen met werken, kan ik dan nog steeds dezelfde levensstijl hanteren.
- Hoe houd ik overzicht in mijn financiën en zorg ik dat mijn inkomsten en uitgaven in balans zijn?
- Ben niet onder- of over verzekerd?
- Wat moet ik reserveren voor financiële tegenslagen?
Door continue wijzigende omstandigheden bekijken we dat niet eenmalig maar doorlopend. Zo houden we vinger aan de pols en is de medewerker ieder jaar weer verzekerd van het feit dat hij / zij op financieel gebied zo min mogelijk risico’s loopt die hij / zij niet zelf kan dragen. Denk hierbij aan het nieuw pensioenstelsel.
Doelen
Anderzijds doet de financieel coach er alles aan om jouw medewerkers te helpen bij het realiseren van hun financiële doelstellingen. Want voor het realiseren van doelstellingen is vermogen nodig. En vermogen heeft tijd, aandacht en rendement nodig om te groeien.
Bekende doelen kunnen zijn:
- Studie kinderen
- Eerder stoppen met werken
- 10% pensioenkapitaal uit laten keren (nieuw pensioenstelsel)
- Een vakantiewoning in Italië
- Een dag minder werken
- Starten van een eigen bedrijf
Het formuleren van een doel en opstellen van een plan is één, maar wellicht nog veel belangrijker is de weg ernaartoe en alle obstakels die daarbij horen. De financieel coach bekijkt jaarlijks of je nog steeds op schema ligt, of je eerder geformuleerde doelen nog steeds actueel zijn, of de wijzigingen in wet- en regelgeving nog stroken met jouw plannen en of er binnen de persoonlijke omstandigheden nog belangrijke wijzigingen hebben plaatsgevonden die de doelen kunnen belemmeren.
Financiële stress en (financiële) verlamming
De laatste jaren is veel onderzoek gedaan naar financiële stress. Bij veel financiële stress is het gevolg dat medewerkers financieel verlamd raken. Simpelweg houdt dat in dat het brein van deze medewerkers bevriest. Dat is niet handig. Zeker niet op het moment dat je in actie moet komen om je financiële huishouding op orde te brengen. Bijvoorbeeld door een stijging van energielasten of nieuw pensioenstelsel.
Welke medewerkers hebben hiermee te maken?
In deze tijden van hoge inflatie neemt het risico toe bij medewerkers die het financieel zwaar hebben. De stress heeft met name impact op medewerkers die er financieel prima voorstaan of voorgestaan hebben. Ga maar na, door een enorme stijging van de energierekening, krijgen ze een enorme daling van het te besteden inkomen. Volgens financieel psychologen is het juist deze groep die de meeste kans lopen op langdurige psychische- en gezondheidsklachten zonder financiële begeleiding.
Wat zijn de gevolgen voor u als werkgever?
In het TV-programma Nieuwsuur geeft organisatiepsycholoog van de Vrije Universiteit, Kilian Wawoe, aan dat financiële stress letterlijk leidt tot slechter functioneren. Medewerker maken zich zorgen, hebben een slechte nachtrust, verminderd beoordelingsvermogen en kunnen slechter plannen. Samenvattend als werkgever wil je niet dat medewerkers last hebben van financiële stress.
Naast verlaging van de productiviteit neemt de kans op verzuim tevens toe. Een medewerker die verzuimt kost gemiddeld € 250 per dag, dat is ruim € 65.000 per jaar!
Wat kan ik verwachten van financiële educatie?
Financiële coaching of budgetcoaching voor medewerkers levert het volgende op:
Voor de medewerker
- Balans in de financiële huishouding medewerker
- Rust door financieel inzicht en grip op financiën
- Zelfredzaamheid
Voor de werkgever
- Tevreden medewerkers
- Hogere productiviteit
- Lager verzuimkosten